Veckobrev

vecka 45

Hej alla  elever och föräldrar!

Tiden går fort när man har roligt. Nästa vecka är det höstlov. Vi kan tycka att det behövs då eleverna har kämpat så bra den här terminen. Hoppas de vilar ordentlig och fyller på med energi då de muntliga nationella proven börjar direkt efter lovet och fram till december. Det blir muntliga prov i svenska, matte och engelska. Vi återkommer med mer information när det är dags.

Idag firade vi FN-dagen med sån och olika aktiviteter. Vi har pratat om barmhärtigheter men också skyldigheter. I jämförelse mellan Sverige och länder, har vi konstaterat att vi har tur som lever i ett tryggt land.

Den är veckan har vi haft halloween tema i engelska, hur halloween  har har firats genom tiderna och vilket ursprung högtiden har i de engelsktalande länderna.

Efter lovet kommer vi att fortsätta med de påbörjade områden i alla ämnen. I svenska fortsätter vi med argumenterande texter ( reklam, debatt, klagobrev m.m). I matematik är procent och sannolikhet det vi jobbar med. I so pengars värde och familjens ekonomi.Det mesta är repetition, men lite nytt blir det också.

6B hade skoldisko igår och det var fantastiskt kul att se hur bra de hade planerat och hur de  jobbade under kvällen. De lyckades med att ta ansvar, jobba som ett team, sälja slut på allt och dra in mycket pengar, allt på en gång. Det finns blivande företagare och säljare i den klassen. En erfarenhet är att fler vårdnadshavare måste engagera sig nästa gång.

Eleverna har med sig läxa ( helprivata) i svenska. Jag vill att de tränar på läshastighet och förståelse.

Gör så här:
Läs texten på tid. Om det tar 10 minuter att läsa hela texten, försöker du att läsa den på 8 minuter andra gången och på 6 minuter tredje gången osv.

Skriv ner den absolut snabbaste tiden, där du både kunde läsa snabbt och förstå innehållet. Ta med dig tiden till skolan efter lovet. Svara också på frågorna till alla texter.

Detta gör vi för att många behöver träna på sin läshastighet och förståelse. ” eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda Lässtrategier på ett i huvudsak fungerande sätt” Kunskapskrav för åk 6.

Vi måste tyvärr informera om att våra elever fick inte plats på lovskolan den här gången, då vi var sena med anmälan, fick vi ingen plats. Men till jullovet finns det möjlighet att gå. Vi återkommer med info när det närmar sig.

Men  Kultur och fritid har skickat tips om vad man som barn kan göra på höstlovet, så passa på och gå på de roliga aktiviteterna tillsammans med dina kompisar. Klicka på länken nedan för att kunna se de olika aktiviteterna.

Vi önskar er ett trevlig lov!

Shara, Lotta och Dan